See English Version

    رسیدن به «غذای طیب» در جامعه نیازمند فرهنگ سازی است


    نشست تبیین ابعاد مختلف نشان «طیب» با حضور اعضای کمیته اجرایی همایش بین‌المللی«غذای طیب» و اعضای هیئت علمی و مدیران گروه‌های مختلف دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس به صورت وبینار برگزار شد.

    به گزارش روابط عمومی کنفرانس بین‌المللی «غذای طیب»، در این نشست که مدیران گروه باغبانی، زراعت، صنایع غذایی، ترویج و آموزش کشاورزی و دامپروری دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس حضور داشتند، مدیرعامل موسسه کیفیت رضوی گفت: از سال 94 برنامه طراحی نشان «طیب» را شروع کردیم و نقشه راه ده ساله برای بین‌المللی سازی این نشان با همکاری دانشگاه تهران تدوین شد. تاکنون 25 پروژه پژوهشی با همکاری دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور با موضوع طراحی نشان «طیب»، شاخص‌های کیفیت، ارزیابی، طبقه‌بندی و معرفی این نشان در سطح کشور و بین‌الملل‌ انجام شده است.

    حسین زمانی با اشاره به اینکه برگزاری همایش بین‌المللی «غذای طیب» اولین رویداد موسسه کیفیت رضوی برای مطرح کردن نشان «طیب» در سطح بین‌الملل است، افزود: این موسسه در نظر دارد نشست افتتاحیه مجمع بنیاد جهانی طیب را در رویداد پایانی این همایش برگزار کند. این بنیاد، وظیفه ایجاد نمایندگی‌های نشان طیب در سراسر کشور و کشورهای مختلف را بر عهده دارد و با قدرت و ظرفیت بالا  تلاش خواهد کرد که نشان «طیب» را در سطح بین‌الملل معرفی کند.

    وی تصریح کرد: نشان«طیب» ناظر به کیفیت محصولات است که حلیت، سلامت، برکت، اصالت، جذابیت از ارکان اصلی آن است. موسسه کیفیت رضوی ضمن معرفی نشان «طیب» به عنوان نشان کیفیت محصولات، سامانه‌های مختلف ارزیابی و رتبه بندی کیفی محصولات و خدمات را طراحی کرده است. این موسسه ضمن توافق با سازمان غذا و دارو به رتبه بندی محصولات غذایی می‌پردازد که تاکنون400 محصول در سامانه کیفیت طیب ثبت شده‌اند.

     زمانی اظهار کرد: امید است با برگزاری همایش بین المللی «غذای طیب» و تبلیغات گسترده، مردم، تولیدکنندگان محصول و عرضه کنندگان خدمات با سامانه‌های کیفیت طیب آشنا شوند و در این سامانه ثبت نام کنند.

    وی با تاکید بر اینکه نشان «طیب» براساس استناد به مبانی اسلامی برای  کیفیت محصولات غذایی طراحی شده است، اظهار کرد: نشان طیب فراتر از نشان حلال است که به حداقل‌ها  در شرع و موازین اسلامی اکتفا کرده است. ما در حال حاضر غذای طیب نداریم. دانشمندان، استادان دانشگاه و پژوهشگران حوزه صنایع غذایی وظیفه دارند این مطالبه را از جامعه داشته باشند تا فرهنگ سازی آن در جامعه انجام شود و صنعتگر، تولید کننده و عرضه کننده خدمات هم به دنبال آن حرکت کند.

    دبیر علمی همایش بین‌المللی «غذا طیب» در این نشست نیز گفت: این همایش با همکاری موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و اخذ مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، 18 و 19 مهرماه 1401 برگزار خواهد شد.

    مرضیه رضوی‌زاده، ادامه داد: در راستای بهره‌گیری از ظرفیت علمی و نظرات اعضای هیات علمی دانشگاه‌های سراسر کشور، تاکنون 26 نشست‌ تبیین مقدمات علمی این همایش در زمینه‌های صنایع غذایی، اقتصاد و تجارت، تعیین استاندارها و شریعت با حضور روسا و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های تهران، شیراز، اصفهان، یزد، کرمان، دانشکده‌های دانشگاه فردوسی، علوم پزشکی مشهد، امام رضا(ع) و علوم اسلامی رضوی برگزار شده است.

    وی با اشاره به مشارکت فعال استادان و دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس در همایش بین‌المللی «غذای طیب» اظهار کرد: کمیته علمی این همایش در حال حاضر شامل 54 تن از اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور، متخصصان پژوهشی موسسه علوم و صنایع غذایی، سازمان ملی استاندارد، سازمان غذا و دارو  و 6 تن از استادان دانشگاه‌های زوریخ، پوترای مالزی و تایلند تشکیل می‌‌دهند.

    همکاری دانشگاه‌های معتبر داخلی و خارجی در برگزاری همایش «غذای طیب»

    مجتبی جوکار معاون موسسه کیفیت رضوی نیز در این نشست گفت: در راستای برگزاری این همایش، پژوهشگرانی که در سراسر دنیا در حوزه غذایی با رویکرد نشان «حلال» و ویژگی‌ها آن مطالعاتی داشتند شناسایی و زمینه‌های همکاری آنان در کمیته علمی همایش بین‌المللی «غذای طیب» فراهم شد. تاکنون30 دانشگاه معتبر داخلی و 9 مجموعه خارج از کشور از مجموعه‌های حلال قزاقستان، کره، پاکستان، دانشگاه‌های یو پی ام، دانشگاه زوریخ در برگزاری این همایش اعلام آمادگی کردند.

    ارزیابی‌های «طیب» فعال، پویا و به روز است

    مدیر روابط عمومی موسسه کیفیت رضوی نیز در پاسخ به سوالات مطرح شده در موضوع فرایند کمی شدن مدل طیب گفت: از سال 94 تا 97 مطالعات نشان «طیب» در حوزه‌های قرآن و روایات و بررسی نشان‌های کیفیت در کشور و خارج کشور انجام شده، در حال حاضر این بوم کیفیت، نشان‌های کیفیت دنیا را در سطوح مختلف پوشش می‌دهد.

    سیده زینب شکری ادامه داد: نشان کیفیت«طیب» را می‌توان روی هر محصول یا سازمان یا خدمتی که اساسا دارای زنجیره تولید است از جمله محصولات غذایی، فروشگاه‌ها، مجموعه‌های خدماتی، سازمان‌ها، مدارس، هتل‌ها و... پیاده کرد. نشان طیب، زنجیره تولید محصول را به طور کامل از تولید تا فرایند فروش و عرضه محصول در بر می‌گیرد. هر محصول یا مجموعه‌ای که وارد جریان طیب می‌شود، بعد از ثبت نام، شناسنامه دیجیتال محصول با نگاه کیفی برای آن طراحی می‌شود، براساس شاخص‌های نشان طیب با همکاری متخصصان، ارزیابی تخصصی و مردمی آن محصول آغاز می‌شود. بعد از عقد قرار داد هر سه ماه یک بار فرایند ارزیابی صورت می‌گیرد و مجموعه درخواست کنندگان وارد مرحله رتبه بندی شده و نقاط ضعف و قدرت آنان در تولید محصول یا ارائه خدمت مشخص می‌شود.

    شکری با تاکید بر اینکه ارزیابی‌های «طیب» فعال، پویا و به روز است، اظهار کرد: در نشان طیب روند تغییرات ارزیابی‌ها در محصولات مشخص است، نمودار روند تغییرات به روز می‌شود که این امر کمک بزرگی به تولید کنندگان محصولات و هم ارائه دهندگان خدمات  می‌کنند که ارزیابی محصول و خدمت خود را رصد کنند. نشان «طیب» پشتیبانی کیفیت را در سطوح مختلف انجام می‌دهد، ارسال پیام، ارتباط با مخاطبان و کارشناسان از جمله مزیت سایت طیب است.

    سلامت مواد غذایی در کشور وضعیت مطلوب ندارد

    دانشیار گروه حشره‌شناسی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس نیز گفت: در کشور ما مسئولیت تولید غذا بر عهده وزارت کشاورزی است. سالانه 120یا 130 میلیون تن غذا تولید می‌شود که بررسی معیارهای سلامت آن  و امنیت غذایی بسیار حائز اهمیت است‌. حال این سوال مطرح می‌شود که بحث طیب همه مسائل را پوشش می‌دهد؟

    علی اصغر طالبی کهدوئی با اشاره به اینکه سلامت مواد غذایی در کشور وضعیت مطلوب ندارد، اظهار کرد: در ماه اخیر با موضوع صادارات مواد غذایی به خارج کشور و برگشت آن مواجه شدیم که دلیل اصلی آن باقیمانده سموم غذایی در محصولات بود. استفاده از ترکیبات نامناسب کودهای شیمیای، آبیاری مزارع با فاضلاب، آلودگی‌های را در محصولات غذایی ایجاد می‌کند که برای سلامت بدن بسیار مضر است. به طور مثال در شمال کشور برای تولید برنج از کودهای شیمیایی استفاده می‌شود باقیمانده سموم در این محصول سلامت انسان را به خطر می‌اندازد، باعث مسومیت و مرگ و میر در افراد و ابتلا افراد به انواع بیماری‌ها از جمله سرطان می‌شود، این امر حتی سلامت تولیدات شیلات را هم تهدید می‌کند.

    حجت الاسلام احمد دلنواز، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس نیز گفت: در نشان غذای«طیب» بیش از آن بحثی کمی مطرح باشد بحث کیفیت مورد توجه است است. در تولید مواد غذایی باید سلامت جسم و محیط مورد  توجه گیرد.

    برای رسیدن به جایگاه مطلوب «طیب» باید جامعه را اصلاح کنیم

    رضایی از اعضای هیات علمی دانشگده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس نیز گفت: نشان «طیب» بهتر از نشان«حلال» است. این نشان فراتر و بسیار گسترده از نشان حلال، کیفیت محصولات را بررسی می‌کند که دامنه آن بسیار گسترده است و فرایند زنجیره تولید از ابتدا تا فروش محصولات و رضایت مردم را در نظر می‌گیرد. رسیدن به هدف اصلی در تعریف این نشان بسیار سخت است و نیازمند صرف زمان طولانی است. برای رسیدن به جایگاه مطلوب «طیب» باید جامعه  را اصلاح کنیم، جامعه و محیط زیست پاک داشته باشیم، اخلاق و رفتار تولید کننده را طیب کنیم.

    تمرکز در بحث سلامت بیش از هر رکن دیگری نیازمند بررسی است

    مجید آقاعلیخانی، استاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس نیز در این نشست گفت: بررسی شاخص‌های نشان طیب در 5 رکن از زنجیره تولید تا فرایند فروش و عرضه محصولات کاری بسیار گسترده است و به نظر می‌رسد که نشدنی است.اگر نشان «طیب» به برندی تجاری تبدیل شود روند تولید محصولات را گران‌تر می‌کند، در نتیجه باعث افزایش قیمت محصولات و عدم اقبال مردمی می‌شود که به نظر می‌رسد در این زمینه باید بیشتر دقت شود. تمرکز در بحث سلامت بیش از هر رکن دیگری نیازمند بررسی است. می‌توان با بهره‌گیری از توان و دانش متخصصان به کشاورزان، روش‌های بهینه تولید محصولات کشاورزی و استفاده درست از کودهای شیمیایی را آموزش داد تا ضمن دسترسی به سلامت محصولات زراعی، سلامت افراد جامعه تضمین شود و غذای طیب به آسانی در دسترس همه  افراد قرار بگیرد.

    بررسی شاخص‌های غذای طیب در برخی از آیتم‌ها از جمله برکت و حلیت، بررسی جایگاه نشان «حلال» در کشورهای خارجی، بررسی عوامل بیماری‌زا در تولید محصولات از جمله قارچ‌ها، استفاده نابه جا از کودهای شیمیایی و باقی ماندن سموم و نیترات در مواد غذایی، تولید محصول غذایی سالم و باکیفیت، تضمین سلامت جامعه، جایگاه گیاهان تراریخته در کیفیت سنجی غذای طیب، همکاری با نهادهای علمی و مذهبی برای بررسی‌های بیشتر شاخص‌های کیفیت طیب، چگونگی روند برند شدن نشان «طیب» در سطح بین‌المللی و طراحی این نشان با ارزیابی‌های دقیق متناسب با مبانی اسلامی از دیگر نکات مطرح شده در این نشست بود.

    در این نشست گروه بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس با موسسه کیفیت رضوی برای شناسایی محصولات تراریخته، ارزیابی هویت‌های اصلی و اصالت مواد غذایی اعلام همکاری کرد.